"În esenţă, România este frumoasă, dar chipul îi este acoperit de murdărie" – Dan Puric

Ghidul începătorului

Ghidul începătorului

Dacă eşti nou într-ale călătoritului prin România, iată câteva sfaturi:

  1. Fii calm. Pe parcursul drumului, pot apărea nenumărate neplăceri, cum ar fi radare ale Poliţiei (“organele” au tendinţa de a opri pe dreapta un număr de înmatriculare aparţinând altui judeţ, mai ales din altă regiune a ţării – observaţie personală; mare atenţie – conform legii, centura de siguranţă este obligatorie şi pentru pasagerii din spate), un tronson de autostradă proaspăt inaugurat aflat deja în reparaţii, un trafic intens datorat unor cârpiri nesfârşite ale vreunei şosele, un animal (nu este deloc de luat în râs, locuitorii satelor româneşti, pe care le traversezi inevitabil chiar şi pe drumurile Europene, au extremă atenţie pentru educaţia copitatelor şi acestea din urmă învaţă să traverseze strada, chiar şi pe timp de noapte! Astfel, circulă prudent pe raza localităţilor şi, de fapt, oriunde, căci nu o dată mi s-a întâmplat să văd cai liberi pe câmpuri. Şi nu mai iau în discuţie animalele sălbatice), problemele nocturne (omu’ bat sau mai mulţi, după caz – se recunoaşte/recunosc după mersul oscilant, uneori cu precădere spre linia continuă; drumurile nemarcate – uneori nu se vede marcajul lateral al şoselei; biciclişti, pietoni ce nu poartă haine reflectorizante), absenţa indicatoarelor (ia o hartă sau foloseşte locaţia telefonului), schimbarea bruscă a vremii (deşi în acest caz te poţi informa, urmează mai multe detalii) şi lista ar putea cu siguranţă continua.
  2. Informează-te. Dacă pleci la drum lung, traversând cel puţin o regiune a ţării, ai mari şanse ca vremea să fie schimbătoare, inclusiv datorită modificării de altitudine, barierelor formate de lanţurile muntoase şi alte aspecte geografice. În timp ce planifici călătoria, urmăreşte prognoza pentru perioada în care urmează să fii plecat, iar în maşină poţi asculta un radio care difuzează ştiri frecvent, pentru a afla în timp real starea vremii. În plus, sunt utile şi informaţiile din trafic furnizate “la cald” (recomand radio Europa FM). Evident, împachetează haine pentru eventualităţi meteorologice nefericite, ca să nu ai parte de o excursie eşuată.
  3. Îmbracă-te adecvat. Fie că mergi pe munte, fie la Humuleşti, fie la Salina Turda, fie vizitezi un oraş sau ce mai vrei tu, îmbracă-te comod. Nu este nimic mai neplăcut decât să ştii că eşti bun plecat dimineaţa de la locul de cazare şi ai de suportat până seara o pereche de pantofi noi (aviz sexului feminin – interzis tocurilor) sau o geantă de umăr imensă şi cel mai probabil, inutilă. În drumeţii se merge cu rucsac, de preferat (sau o geantă ce poate fi trecută peste umăr, oblic), în încălţări comode, mai ales sport, şi da, încă mai poţi fi chic, numai să nu te strângă, să-ţi fie prea frig/cald. O menţiune specială pentru vizitatorii mănăstirilor: deşi de ceva timp majoritatea oferă la intrare fuste de împrumut pentru femei (şi chiar un fel de sutane pentru bărbaţi, dacă sunt în pantaloni scurţi), ar fi frumos să nu apari în fustă mini, de eşti fată, şi nici în maieu cu vedere la biceps, de ai cromozomul Y.
  4. Alimentează acasă. În funcţie de ce anume papă motorul tău, fii precaut. Dacă de exemplu eşti pe GPL (cum suntem noi) şi nu prea ai călătorit până acum, află că nu toate benzinăriile sunt dotate cu rezervor pentru acest combustibil. Noi, în timp, le-am cam învăţat. De asemenea, preţurile diferă uneori considerabil de la un judeţ la altul, ca să nu ai surprize.
  5. Cazarea. Un plan bine pus la punct implică o rezervare a unui loc de cazare. Acest lucru este uşor de obţinut, având în vedere că mai toate unităţile s-au înscris pe Booking.com, menţionând acum doar o singură sursă. Cu toate acestea, eu promovez şi călătoria neplanificată (ca să ai însă curaj pentru ea, necesită probabil ceva experienţă), adică o schimbare bruscă a itinerariului, o idee care se constată a fi foarte bună. De ce să nu o fructifici? Astfel, ar fi util să ai un telefon încărcat şi date mobile, pentru a căuta rapid disponibilitatea în zona în care urmează să ajungi. Daaar, rămâne întotdeauna şi varianta clasică: mergi la noroc şi vezi ce găseşti acolo. O precizare specială pentru excursiile montane: dacă nu te rezumi la o zi de drumeţie, este musai să ai certitudinea că există o cabană la care poţi ajunge pe lumină. Nu te aştepta la condiţii de lux. Poţi întâlni lipsa electricităţii, raţionalizarea apei de spălat, lipsa semnalului la telefon, dar important este că ai unde să dormi).
  6. Călătoria cu trenul. Oh, aici îţi cer din nou răbdare. Nu este de luat în calcul dacă deţii un autoturism. Dacă nu, însă, aşteaptă-te la întârzieri, călători de tot soiul, prea multă căldură/prea mult frig şi toalete mizere. Desigur, are şi această experienţă farmecul ei, dar parcă păleşte după prima sută de kilometri. Depinde şi cine te însoţeşte. Singur, nu recomand! De asemenea, la destinaţie vei depinde de mijloacele de transport în comun, despre care ar fi util să te informezi în prealabil.
  7. Şi-acum, după atâtea precauţii, zâmbeşte, că doar pleci în vacanţă! Plimbă-te, vizitează, interesează-te de istoria locului, nu fi zgârcit dacă ai bani, încearcă preparatele culinare tradiţionale locale, socializează cu oamenii de acolo, fă poze, fă-ţi amintiri. Până la urmă, sunt singurul câştig adevărat în viaţă.

Vezi-ţi de ţara ta!

Comentarii